Yang mana pilihan anda?




Aku baru terbaca pasal rumah tangga Roslim Hashim goyang 3 hari selepas nikah...

Untuk maklumat detail korang tengok kat sini (klik)...

Aku tak mau ngumpat ape2..Tak mau tambah dosa..

Tapi apa yang aku nak tanya ni tiada kaitan di atas...

Aku nak buat survey sebab aku rasa, aku patot tau dan korang semua tahu, dunia sekarang teramat-amat lah teruk dari segi moral anak bangsa kita sendiri..

Persoalannya takde DARA dan takde TERUNA, mana pilihan anda? Pada masa yang sama, yang mana nampak effect lagi besar (nampak teruk) pada pandangan orang awam..

Semoga persoalan ini dapat memberi input yang berguna pada kita semua =)


(^_^)

zassS

41 pengkritik tak diundang:

Y E R N ain said...

errr..
yg pompuan mstila nk yg teruna..
yg laki nk yg dara..

NAMUN!
slaluny, pompuan yg asyik kn blame sbb x dara.. krn ke-daraan seseorang is so obvious kn..
sdangkan llaki yg da x teruna tu? no one knows wut he did..
sbb ke-terunaan x obvious.

Y E R N ain said...

jap2.
apa soklan ko nih?

xde dara xde teruna.. mana pilihan anda.. errr?

3p4h said...

Persoalan yg agak berat, mungkin?

Jadi aku tangguhkan skjp jwpnnya...

apisz said...

Y E R N ain ---> i sokong la pendapat U ni...sbb tu i tanya ni....kenapa perempuan yang lagi nampak effect berbanding lelaki...padahal, semuanya harta yg berharga dan maruah masing2...






3p4h --> LOL..mcm susah sgt ek...

Y E R N ain said...

why pompuan lg nmpk effect?

sbb laki xde selaput dara.. lalala..

apisz said...

Y E R N ain ---> HA HA.. tp tak patot la cmtu kan..sbb ada lelaki je jd camtu....

Y E R N ain said...

maksud lho?

apisz said...

Y E R N ain ---> yelah...klu laki tak buat, tak jadi mcm tu... pokok pangkal, benda ni tak jadi kalau sorg...tp sbb kalah dgn godaan setan, tu la akibatnya....yg buruk nama, perempuan jugak....

Y E R N ain said...

ohhh.. haah..
yg pnting IMAN seseorang.. klu ingt pd Yang Kuasa, xdela sebok memurahkan diri sndiri.. kn?

tp lately, sgt2 byk kasus perempuan murahan. iman x cukup. goyah. pakai tudung pn bila mo kawen
*ekin, jgn terasa*.<-- x kaitan..

jd berbalik jgak pd Islam, Iman, Ihsan.. heee~

*bg can aku bt khutbah jumaat*

apisz said...

Y E R N ain ---> ko da mcm ustazah la joli....wakakakkakakkaka...

Y E R N ain said...

sila eja joliE dgn betol.. tanpa huruf E tersebut.. ia kelihatan janggal..

initial tu tgl ko nk tuka dgn C je.. lalala~

apisz said...

Y E R N ain ---> ko jgn la baca JOLIE..cube baca JOLI..lain kan bacaan tu..muahahhahhaha...

~~~ kay ~~~ said...

kalau diberi pilihan semua org nak yg terbaik...(mender nih terlalu subjective utk dibincangkan)...
apa apa pun didikkan agama tuh WAJIB bermula dari kecil.

intan.dayana said...

wah~
susah wOoo mau jwb ini sOklan..
tepuk dada tanye iman la..
huhu~

fafaz said...

rasenya..
pmpuan lgi y akn diperslhkan drpd lelaki..
kalu drpd pndngn msyrkt,
pmpuan akn dpndg rndh kalu xde dara..
drpd lelaki..

apisz said...

~~~ kay ~~~ -- > TQ


intan.dayana ----> susah ye...



fafaz ---> kesian perempuan

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

erm..

secara jujur nya..daku amat mementingkan hal2 begini..orang kata aku kolot..tapi, tu perkara penting..menjaga kesuciaan kan?

tak kisah la lelaki ke perempuan..dua2 mesti ada la...
teruk ke tak teruk?

masyarakat kadang2 macam tak endah..or pura2 tak endah..

Sulela said...

Hmmm...sekarang ni tak ramai perempuan yang ada dara. Ni bukan kak memandai cakap tapi ada kuar kat dalam majalah. Dorang buat survey. Tahun berapa tak ingat la Apisz. Inilah bahana dunia yang semakin moden. Nanti jadi macam kat luar negara. Nak cari yang virgin, dalam ramai2 baru dapat sorang. Tapi tak bertahan lama mana pon. Lelaki juga tak ramai yang terunanya. Paling2 pun, aksi onani tu ada yang dah jadi hobi. Minta maaf kata la ek, Apisz. Kita berfikiran terbuka dalam soal ni.

Papepon, didikan ibubapa dalam soal agama dan juga diri sendiri memainkan peranan penting. Lemah iman, maruah tergadai. Budak2 umo setahun jagung sekarang ni pun dah pandai pasal seks. Dah naluri mereka untuk mencuba benda2 baru. Jadi, berleluasalah masalah gejala sosial. Siapa nak dipersalahkan? Kat dalam intenet ni pun, berapa punya banyak la filem blue dok ada tanpa segan silu ditayangkan... huhuhu.

Dah ditetapkan, lelaki baik untuk perempuan baik dan begitulah sebaliknya...

piqah SHJ. said...

due2 bkn plhan ak.
yg teruna mestila nk yg dara.
tp kalo yg xde dara tu ley taw kn kalo dy da xde.
yg teruna tu ssh nak kesan dy da ilang teruna ke blom.

plhan ak xde kt cni.ak nk yg suci dan murni. :)

BudAk hijAu said...

ingat kawen ni main2 kew...

arini akad nikah..esok cerai...

haih!!!

Moon said...

kalau aku tanya roslin hashim tu spe terserlah kebodohan, so baik aku cakap..
'no komen'

gee said...

perempuan kalau takde dara..org nampak..lelaki takde teruna camna nak cek tu..hehehe-->pucuk pangkal iman kena kuat..

F A R Y N said...

sampai bila pun,hal virgin ni tak abis nak debat la..back to basic kan senang...tapi kalau dah berjodoh ngan org tak virgin ni,jgn la pandang hina ke apa..bersebab la kenapa allah kurniakan jodoh mcm tu..

sometime sometime sometimes said...

dalam ni aku paling xpaham mengapa kedua2 gambar itu dipilih... hmmmm nmpak releven ke? wakaka.. sorry apiz...isu ni terlalu sensitip bgi sesetengah pihak kerana org sekarang xsuke hal dalam kain di gembar gembur tpi hakikatnye... hmmm tepuk dada tanya iman... segalnya berbalik pada diri dan pencipta.. lakukan apa pon biar berakal dan berasas,,,, enjoy salam

JIVEBUMZ said...

owh xtau nak cakap ape.. dunia nak terbalikkk

ab geldofg said...

aku suka yg tkda dara.....

qishie said...

ab gel:erk?


apisz:yup..suma yg yern ckp tu..i sokong 1000%..hehe..walaupon kdg2 dia senget..

seringkali wanita yg dipersalahkan oleh lelaki kalau ketiadaan dara..

tp kita kena percaya..org baik utk org yg baik..Andai impikan seorang suami sehebat Ali KW, bentuklah diri semulia Fatimah az-Zahra..
begitulah sebaliknya..janganlah kita mengharap terbaik kalau diri kita sendiri x sebaik yg kita harapkan...sekian terima kasih..hehe

renung2kan dan selamat beramal..

LifeSaver said...

Erm...
aku xtau wat pilihan...tp yg pnting, masing2 tau jaga diri...4 sure kita dpt apa yg kita nak...

LifeSaver said...

ko teruna????hahahha!

cik siti penguin said...

agree sgt ngan yern ain.
laki2 slalu ckp nak dara an, tp belum tentu mereka teruna. heh.

apisz said...

ZARA 札拉 [사랑해~] ----> zara, kalau kat bandar, benda2 camni, sgt tidak dititik beratkan... ni gara2 manusia yg hanyut dan kurangnya iman...







Sulela -----> sy menyokong 10000% ape yg akan ckp kan tu...serius, melayu dah jadi mcm org barat....

sedih anak bangsa dan agama kita hancur mcm ni...

* perempuan baik untuk laki baik, begitulah sebaliknya.. =)










piqah SHJ. ---> so perempuan yg selalu dpt mslh kan..kesian... =(










BudAk hijAu ----> kawen yang hanya mau sex dihalalkan shj! tu jijiknya org yg kawen tp takde tanggungjawab!











Moon ----> muahahhahahah...






gee ---> lelaki nak cek sng je...suh die bersumpah la... wakakakkaka









F A R Y N ----> betol3.. =)









sometime sometime sometimes ----> tiada kaitan pon gambar tu...tak best post takde gambar..keh keh keh









JIVEBUMZ ---> dunia akhir zaman









ab geldofg --sebab???










qishie ---> sokong!!! =)










LifeSaver ---> betol..jaga la diri sebaik2 nya...

teruna ke tak?? ko nak dtg cek?? wakakkakaa..









cik siti penguin ----> tu lah..teruk kan...


(^_^)

Y E R N ain said...

qishie sokong ak..
jd ko kn ubah ejaan tu jd JOLIE!

pst, qish, apisz ni lg senget klu ko nk taw.

apisz said...

Y E R N ain --> ko lagiiiiiiiiii senget!

Y E R N ain said...

mls gaduh dgn org x betol nih.

apisz said...

Y E R N ain ---> eleh...majuk la tu..hahahahhah

kEy said...

hmm..kal0 jwpn ni smE dgn yg ataS harap maklum sbb malaS nak bce k0men2 tersebut^^

>> bnDe simplE..
dara 0r xdara..
teruna 0r xteruna..
beza nye s0rg de pengalamN, s0rg x..
s0, kitE enj0Y lEdgn yg bru kal0 nak, kal0 nak yg besT2 cri yg de pengalaman, lalalalal~ ahakZ!

apisz said...

kEy ---> ko kapel ngn dato' ke? mihahahaha..suami org, bini org...semua pengalaman

LifeSaver said...

cis...dtg check???ko wat aku malu...hahaha

3p4h said...

Sbnrnya bnda cam ni kne diterangkn awal2 sblm kawin lg. Ye la, kita patutnya xbole nk berahsia bl tiba prkara nk bina rumah tgga ni sbb kita akan sehidup semati dgn dia.

Jadi, andai da kawin n tb2 dpt tau yg isteri/suaminya tlh terlanjur, maafkan. (wpun susah nk trima, tp bnda 2 da lps)

Usah ungkitkan lg sbb skrg (da khwin) kita bina hidup baru. Buat apa nk cerai berai (sedangkan bnda ni Allah xsuka, tp dibolehkan).

Kita kahwin bkn utk bcerai berai. Andai blaku la bnda cam ni, bw berbincang dlu sama2. Kalo xbole gak, rujuk Majlis Agama.

p/s: Tak nak kawin bole x? =P

kEy said...

3p4h>>
xleh xkawen! nabi xngaku umat!
kawen cepat2 kal0 dah wajib!
hehe...dah mcm aku nye bl0g lak diwat nye..
wahahah! apisZ!
aku bukan kawEn dgn dat0' la!
heheh!

vidadarisakura said...

uik???


napa becerai??
adui..
malas aku maw baca.
huhu

aku dlm mud mengomen jak ni..hee