Kenapa baju kurung??


Persoalan yang sentiasa bermain di benak fikiran ku semasa aku kecil lagi...

Apesal lah, bila tiba je hari jumaat, kaum Hawa sibuk2 nak pakai baju kurung....

Padahal, kalau hari biasa2, pakaiannya seksi amat maa...sampai semua orang tengok je..

Adakah orang2 sebegini ingin menghormati sebab hari jumaat kaum Adam sibuk ke masjid??

Ataupon, diorang rasa terselamat kalau Kiamat itu berlaku pada hari tersebut?

Dan mungkin juga mereka ingin mengurangkan dosa kepada kaum Adam yang selalu usha keseksian mereka sebab kaum Adam lepas tu nak buat amal, solat jumaat..

Boleh dikatakan sukar nak jumpa melayu seksi pada hari tersebut dan mereka jauh lebih nampak keayuan mengenakan baju traditional..

Sayangnya, cuma hari jumaat..Hari lain, semuanya sama cam cha ya nun alif...

Mengapa wahai kaum Hawa?? Hari lain tak perlu hormat ke??

Sama2 kita terjah...

(^_^)
zassS

60 pengkritik tak diundang:

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

aku pakai baju kurung almost setiap hari...

tengok orang gak la..

ataupun, kalau kes student..kena tengok situasi gak..tapi, okay je baju kurung..boleh je aku pakai baju kurung dengan sneakers..chumel gak hapa..(ayat perasan)

bukan tiru lelaki solat Jumaat..
=)

one love said...

trend! hehe

btw, jemput dtg umah saya sabtu malam ahad ini kalau sudi :)

apisz said...
This comment has been removed by the author.
apisz said...

ZARA 札拉 [사랑해~]------> miahahhahah..ko wanita melayu terAkhir =)



one love ----> Ada ape kat umah U? hmm, trend? ok... huhu

ab geldofg said...

mak oi marah betul ko.....belum jadi bini ko lagi tu...hahahahaha


one lv..tk jmpu aku ke?

apisz said...

ab geldofg ----> tak marah... tgh buat survey...wakakakaka..


p/s: ko pegi je umah dia...aku bwk satu kontena ajak member2 pi mkn kat umah dia..mihahahahahhaa...

ab geldofg said...

itulah suka sgt ko mgintai dcelah kamera


kalau dia ajak aku...aku bawa satu kg

eliza said...

aku pakai baju kurung kedah hari ni

suka x?

hehehe

apisz said...

eliza ---> aku suke mung sokmo ..wakakakkaka...

p/s: hari lain?

ab geldofg said...

aku suka iza pakai baju kurung yg lain jarang2...hehehehe

fafarafa said...

hahhahaha. aku antara perempuan yg jarang pakai kurung hari jumaat. walopon slalu kena tego, aku buat derk je (aku mmg rimas pakai kain). lg pon aku keje swasta, bkn gomen. kalo gomen mmg wajib aa pakai kurung/kebaya/kain.

aku rasa, reason org perempuan pakai kurung hari jumaat sbb jumaat kn penghulu segala hari. so mcm respek aa sket. bkn laa kata hari lain xleh respek. cuma jumaat ni lebey sket. :D

ko pun. jgn aa mrh2 ari jumaat ni. cool sket. hehheheheheh

eliza said...

hari lain?

apisz ko datang sini la tengok sendiri..hehehe


ab.....ko penah tengok?

apisz said...

ab geldofg --- LOL





fafarafa ---> sbb ianya penghulu hari jadi perlu respect ek? OK la... =)

p/s: aku tak marah pon...cume bertanya...

ab geldofg said...

tgk tu tklah pernah...bayang2kan hari2 hehehehe

apisz said...

eliza --> aku akan ke sana bulan 3 ni..boleh jadi guide tour aku tak?

eliza said...

ab: ....la***k....lalalaaa


apisz: aku nda mo...hahaha


**eh ni blog sapa ni..lalala

rose emely said...

wakakaka....servey bab gegirl jek eh. aku hari2 pakai baju kurung...
gegirl yg bersopan hari jumaat tu skadar menghormati hari jumaat ni penghulu sgala hari. kita kan kene hormat sama penghulu...tu pasal pakai arie jumaat jew...
hik hik hik..

baincardin said...

Hari Jumaat ni elok kita selawat banyak². Besar pahala tu. Insyallah...^_^

baincardin said...

Nak kongsi cerita kt bawah ni Apisz. Aku dapat dari email. Selamat membacanya ya!:)

Jibrail A.S. once came to Prophet Muhammad S.A.W. & said “Allah has given me the knowledge to count Every Leaf on Earth, Every Fish in the Sea, Every Star in the Sky & Every particle of Sand on Earth, but there is Only one thing I can’t count.”

Prophet S.A.W. asked “What is it?”

Jibrail A.S. replied “When one of your Ummah recites Durood or Salaams to you, the Blessings Allah showers upon him becomes impossible for me to count.”

Pass this Hadith…

*Besar betul pahala bila kita berselawat. Insyaallah...^_~

pinkiss said...

ko cuba sekali pakai baju kurung. baru ko dapat jawapannya.

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

Jumaat tu rase cm penghuku hari kowt? If tak pkai nnt ade je org tego. 'Npe pakai sua hari jumaat nih?'. Tak faham gak. Tapi i mmg pakai bju krung 5hari semingu. So soal ni tak pernah jadi isu dlm hidup i. kuang2...!!

F A R Y N said...

aku mmg sangat jarang berbaju kurung kalau pergi keje,rimas sket kot nak berkain2 ni..ada gak mulut puaka tegur awat ari jumaat tak pakai baju kurung..aku buat tak tau sbb takde rules mengatakan hari jumaat itu wajib pakai BAJU KURUNG...

~dARlee zURiS~ said...

dah camtu yg org dok buat dari dulu kan...
ikut je lah
hehheee..

Y E R N ain said...

betol2. k.shikyn memg pkai bju kurung 5 hari seminggu.. heee~

errrr.. tp one thing i prasan, some baju kurung lg seksi drpd pkai jeans. kn? kn?

nurshafiqah said...

ermm.
antare reason kamu ada benarnye..
tp sbb ktorg2 pakai hari jumaat je sbb more to trend kut..rmai org wt cmtu kan..
sbg smpingan,at least dyorg xdela mmbazir bju2 krung byk2 dlm almari dorg tu..

rse2..ak xkan jd cmtu kutt...minx2la..ak pakai 2kali semingu plak. ;)

besi said...

baju kurung ok..cun, knp hari jumaat.......lagi cun..hheheh

Izyan Nadirah said...

kenapa ramai org amalkan baca yasin malam jumaat je? cube pikirkan. =P

masa aku skola dulu, cikgu perempuan aku tiap2 hari pakai baju kurung, tapi cikgu laki hari jumaat bukan main bergaya, baju melayu siap ngn sampin lagi. kenape ye? =P

kamu ni asyik attack perempuan je ye. jage kamu.

Izyan Nadirah said...

oh anyway. nice pic, portrait cun. =)

cik siti penguin said...

ntah ek. bak kate org atas tuh, "trend" je kot. hik.

**baru kuar skola, jumaat tuh da mmgah pakai baju kurung an. =P

ai said...

alamak!! sesungguhnya aku amat terasa!! :P

qishie said...

yup2..setuju ngn yern!!
some baju kurung gilak seksi..huhu..

tp ada yg mempersoalkan kenapa baju kurung perlu di pakai tiap2 hari..
bukan ke baju kurung tu pakaian traditional orang melayu??cam org cina xde pon nak pakai cheong sam kecuali pd hari2 istimewa.

sila jawap apisz..
sile usha kt sini:
http://hansongal.blogspot.com/2009/02/baju-kurung-dan-melayu-cliche.html

Y E R N ain said...

qishie~ org akn tkejut beruk tgk chinese pkai cheong sam pd hr2 biasa..

tp pkai sari bley plak kn? herm...

Sulela said...

Tu sebab nak hormat hari Jumaat la kot sebab Jumaat kan penghulu segala hari. Jadi, agaknya bila dorang jumpa orang yang bergelar penghulu pun, dorang pakai baju kurung la kot...hehehe

Baju kurung memang tak boleh dipisahkan dengan kak. Lantak la orang nak kata kak tak ikut peredaran zaman ke apa. Janji rasa selesa.

Shemmi said...

entah kenapa...

tetiap hari aku pakai baju tak kurung..tapi tak seksi..wlp orang kata tak seksi..tp bagi aku tetap seksi..sebab aku seksi..

hahahahaha......

* pernah masa bulan pose 2008..pakai baju kurung..tetibe bos jatuh pengsan (ayat terlebih2) sebab terkejut tengok aku pakai baju kurung..

katanya...
"betul ke apa saya nampak ni?"

sedih sungguh..sob sob...

~~~ kay ~~~ said...

hari Jumaat pakai baju kurung...
well, hari hari lain pun still
berpakaian menutup aurat even
tidak pakai baju kurung.
(Gabenor bank negara kita sentiasa berbaju kurung...)

apisz said...

to eliza ----> ko tak nda sudah... aku cari org lain..lalalala...







rose emely ---> ok la..aku paham..horamat dan terus hormat...


*p/s : aku tak attack girl tp aku nak tau je..tak slh kan....




baincardin ---> thanks bain perkongsian ilmu hari ni... =)







pinkiss ----> macam marah jek??? hihihi







:+:+: Ashikyn :+:+: -----> that y i suka u.... wakakakkakakkakakak






F A R Y N -----> aku paham...dan ko tetap seksi! miahahahhahahhaa...







~dARlee zURiS~ -----> sudah menjadi trend skrg kan.... hihihi...






Y E R N ain ----> kalu dah baju kurung tu ketat, nipis, memang la seksi !!!!!!








nurshafiqah -----> bagus2..trend menjadi ikutan ikutan kita semua....senang nak pengaruh ni...







besi ---> betol2..aku sokong!








Izyan Nadirah ---> ape kaitan baca yassin ngn baju kurung??? baca yassin mlm jumaat tu sunat namenya!


cikgu pakai baju melayu sbb lepas tu kena gi solat jumaat..jadi pakai pakaian yg sesuai untuk ke masjid!


*p/s: aku tak attck..just bertnya =)

TQ..









cik siti penguin ----> HA HA HA..tu budak sekolah yang oi....







ai ---> soalan ni umum..takde kaitan pon ngan sape2... =)







qishie--- > mujur aku tak perempuan..bagi aku, baju traditional melayu ngan cina tak sama..baju traditional kita boleh dipakai disemua majlis n kemana sahaja...sbb ianya sgt cantik...

cume bila pengaruh dan terlalu mengikut trend serta budaya kita yg byk berubah, sbb tu kita berasa janggal untuk pakai stp hari....

(^_^) sekadar pendapat..






Y E R N ain ---> kita pakai pakaian perlu niat hanya kerana ALLAH...niat kita yang baik tu akan dapat ganjaran dgn sng....

*p/s: tak perlu tunggu org puji =)








Sulela ---> akak memang cool! i like it! muahahhahahhaha.....






Shemmi---> seksi adakala nya penting tp just for ur husband.... =)




(^_^) TQ bagi pendapat...

apisz said...

~~~ kay ~~~ ----> yeah...betol2...yang penting, jaga aurat kita...TQ.. =)

gee said...

hari2 gee pakai baju kurung gi keje aper..knp baju kurung?..sbb bebas nak bergerak dan nampak manis..

apisz said...

gee ---> gee memang coomel dan ayu..hihi

Anonymous said...

ari-ari kita g keje pakai baju kurung..... biasa jer.... yg lain tu x tahu ler naper nak pakai baju kurung ari jumaat, ikut citaraser sendiri... selera masing2 hmmmm

Anonymous said...

apisz,ko ble nk pakai baju kurung?

baincardin said...

Apisz nak pkai baju kurung? camner ni??? ^_^'

Muhammad Istisyad bin Samilan said...

haha..alasan mesti panas...
klu pkai baju kurung wat dose x gune gak....tp ak rase lah kn...
die owg x mampu kowt..
sbb 2 bju2 die owg x ckup kain...
huahuahuahuahua....

apisz said...

Anonymous ----> betol..masing2 nya trend la kan...huhu




Anonymous ----> aku tak pakai sbb mana boleh lelaki berpakaian wanita...ada faham???




baincardin --- > klu perempuan, maybe pakai la kot..mslhnya aku laki...wakakakkakakakaka




Muhammad Istisyad bin Samilan ---> tak baik ar ko kutuk perempuan..marah nnt diorg...

Anonymous said...

eh, ko llaki eh?
muakakakkaka!

apisz said...

Anonymous --->

tak ar...aku pon tak tau

Ichi said...

woit!! ape cer letak Maria Ozawa!! hehehe!! xde org kenai ker die nie..hehee!

eliza said...

ko mau cari org lain? org lain tu sapa?

apisz said...

eliza----> ko ada adik kan..hihi...




Ichi ----> HA HA HA...ssyyhh....

eliza said...

adik aku? ada. adik jadi-jadian. kenapa mau?

apisz said...

eliza ----> adik betol2 ar..adoi..serius nak gi sana ni...

bini kamu said...

pemp yg menghormati jumaat walaupon sehari lebih baik dr laki yg solat jumaat semgu sekali pon buat2 xingat..

Monkey D Luffy said...

semua wanita buat kerana LELAKI

LifeSaver said...

ye ke???semua tu bergantung pada mentality..
aku siang malam pkai baju kurung...hahaha..

aku rasa org pompuan pkai baju kurung pon leh jugak di anggap sexy..

apisz said...

bini kamu----> he he he he.. malu ..







Monkey D Luffy ----> dan sebaliknya =)






LifeSaver ----> ko memang seksi! =P

kEy said...

pasal daH byk k0mEn , xtau nak k0mEn per, paRking jaP jela..
lalalalala~

apisz said...

kEy ---> bukan untuk parking di sini..wakakakkakakkaka

LifeSaver said...

ko jgn la bodek2..aku sexy nnt ko terseksa plak...hahaha

vidadarisakura said...

aku ari2 jak pakai baju kurung pegi kerja...


nda bekeyakinan aku pakai slack~
serius!

Jarri said...

maria ozawa tu