Derma Dara

Titisan dara


Aku kali ni dah 3 kali tak dapat derma...Ntah la ape masalah..berat badan aku maintain..tinggi aku mencukupi..BMI aku elok jek..tidur aku pulak melebihi 6 jam semalam...tiada ambil ape2 suntikan atau bertukar2 sexs dan pasangan....Aku bersih...syarat2 semuanya lepas....aku terkilan jugak lah...sedih pon ada....

Ceritanya begini, aku dah beria sangat nak derma dara ni...dalam kul 4 ptg td aku gi tempat derma yang kebetulan ada bukak booth tempat aku...aku ajak housemate aku ni...so kawan aku yang agak lemau pon pergi la...sbb die memang taknak derma...katenya dia pon ada problem....

Kami pon masuk la..isi borang semua dan cek semua berat...berat aku naik 68kg...perh...kagum aku...Tiba masanya aku cek kat tekanan dara...dia tnya cukup tak tidor..tidur lebih kul 2 ke? errr, aku ckp la...tidur semalam kul 2, tapi bangunnya lambat...muahahhahah...so lebih la 6 jam kan...( subuh tetap aku bangun ) ...

Dia pun cek la segala2 nya..pastu dia tengok nama aku "warning" kat list name PDN ( Pusat Dara Negara) .. dia tnya la aku, ada tak aku derma dara kat mane2 sebelum ni...aku ckp la, dah banyak derma..last awal 2008....

Tiba2 dia marah aku..camne kamu derma? nama kamu tak layak derma sebab bla bla bla bla...

Memang sebelum ni aku pernah gi cek dara aku..tp semuanya ok...aku dah cek kat spital swasta..semua takde cam yang diorang suspek...Hmm, sedih jugak lah...aku ingat semua dah ok...rupa2nya tak...memang aku sedih..diorang mitak aku selalu cek di PDN... dalam hati aku, kalau dah nak mati, sampai masa aku tetap mati jugak...

Ape yang penting, aku perlu lalui hidup ini, dengan kegembiraan..bukan dengan kesedihan...aku tabah menerima ujian dariMU... =)

Kawan aku bersama dara dermaanya

Staff2 tempat aku yang sporting

Sempat tunjuk peace tu....

Lecturer aku turut sumbangkan daranya...

Sempat main mata ngan nurse lak mamat ni


p/s: derma dara anda kerana ianya sgt berguna apabila anda memerlukannya...

zassS

91 pengkritik tak diundang:

ab geldofg said...

wah2 mulia sngguh hati ko

apisz said...

mulia lagi hati mu... hihi

ab geldofg said...

smulia sultan perak hehehehe

apisz said...

ape barang sultan perak...mulia lagi hati TGNA... =)

ab geldofg said...

btul bro........saja je dmulia2kan..
nak cari mkn

apisz said...

hahaha..memang ko pandai berpolitik..nak hidup kat malaysia...lalalalala

A a D i I ? said...

eh? kau kenape? sakit apekah sampai takleh derma??

ab geldofg said...

malaysia tu kt mana?...malaya aku tau lah

apisz said...

A a D i I ---> biarlah rahsia..Hanya DIA yang mengetahui... =)


ab geldofg ---> malaysia tu sebelah bangi...ko tak tau? malaya tu ape?

kEy said...

hahaha...tingat kat sk00l lme nagEs sbb xleh derma dara...hahaah~! lawak btul~!

dara k0 tu darah jnis x masuk carta tu, dara jenis c, ahhaha~!

ab geldofg said...

le mati2 aku igt malaysia tu kt kuala lumpur

malaya tu kt utra dekat dgn golok

apisz said...

kEy --- ko ni sek ke tak? dara mana ada c..adoi...muahahhaha...

ada sbb2 nya..bukan aku tak nak bagi..dah org tak bagi...

ko ada dara tak? muahahhahahahhahah...

apisz said...

ab geldofg ---> klu aku cikgu, aku dah bagi ko C..ok la tu..bangi dekat kuala lumpur...


Malaya tu dekat ngan golok la ek? aku ingat Malaya ngan Melayu dah sama...rupenya tak...heee....

ab geldofg said...

melayu tu bunga yg lama tk kena siram

apisz said...

ab geldofg ---> mcm tu pulak? ko melayu ke india ke cina?

kEy said...

cEh, ayat mu sungguh ku menikam~
dara ku dah xdE suda derma jugak kat 0rg, ahahhahha~!

apisz said...

kEy --- > derma la pada org yang sepatotnya ye...heee.....

Syazlin said...

sila bagi tau kenape? btau la btau la nape warning? ada cikugunya ke?

vidadarisakura said...

oh!
dara ku amat bernilai.


namun.
darah aku nda berani derma.
sumpah takut.
fobia suda aku kena injek dulu2!


n


aku saspek ko ada aids!
hahaha

tuKang tuLis said...

slalunye kalau x bley derma n kne chek kat PDN 2 adelah kurang haemoglobin...kutnye..

TSYA'Z (~_^) said...

sakit tau kalo kena cucuk...uuuwwwaaaa..xmo kena cucuk ag...blubang tgn cek ni satg...

by the way, take cre of urself yes cik apisz

patungcendana said...

aku pun tak leh derma gak...huhuhu

apisz said...

Syazlin ---> takleh ar bgtau..nnt aku mo nangis...miahahhahahha...




vidadarisakura ---> V, ko nampak ganaz tp hati ko mcm kuman je kan...ngeh ngeh ngeh...

A - Aku
I - Insan
D - Dalam
S - Sengsara





tuKang tuLis --- > anak sape ni..doc ke ni...hehe..





TSYA'Z (~_^) ---> alah, mcm tak biase kena cucuk ngan nyamuk..berlubang jugak kan...





patungcendana ---> nape takleh derma? ko bertukar pasangan ye? muahahhahaha

one love said...

takperlah... derma benda lain lah pulak :)

qishie said...

apisz!

ko ni buat aku cuak je..

igt ko dah dermakan

dara real ko.

haish~~

kita kena stay virgin tau apisz!


kakakaka

eliza said...

derma darah o.k...

derma dara k.o...


hehehe

patungcendana said...

awal kau bangun...

tukar pasangan?...erk....apa tu?

apisz said...

one love -- derma ape lak? hati? hee....



qishie -- bongek..ko ingat aku spesis berdara mcm ko ke? adooiya....muahahhahahha..





eliza -- dua benda yang berbeza ke? darah tu apa? dara tu apa?




patungcendana -- > aku jenis bgn awal la...muahahhaa..

tukar pasangan tu kek pisang..sedap..sekali rasa nak selalu... waakkakkakakka...

patungcendana said...

oh...aku tak pernah rasa pulak...huhuhu...kat mana nak dapat tu...hehe...:-)

apisz said...

patungcendana ---> lorong Haji TAib..mau?

qishie said...

eh?

kita lain spesis eh?


........
-kecewa-




..menjauhkan diri dari apis...

patungcendana said...

lorong haji taib?...macam pernah dengar je tempat tu...

apisz said...

qishie ---> aku cube mendekatkan diriku padamu..muahahahhaa... ayat takleh blah!

apisz said...

patungcendana --- mcm pernah dengar atau mcm pernah pergi?

patungcendana said...

motif sgt kau...kalau pernah pergi sure aku ingat nya...hehehe

kau tak kerja ke...atau takde kelas ke...pilih mana2 yang sesuai...hahaha

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hehehehe...

kamu tiru tajuk entri daku before this...hahaha...

kenapa kamu tidak dapat derma dara kamu?

tak sihat ke?

apisz said...

patungcendana -- aku kerja kul 9.30 la pagi ni...kena pi amik gambar....tg siapkan notis ni....

apisz said...

ZARA 札拉 [사랑해~] --- dara bermasalah..

patungcendana said...

aku cuti hari ni dan semalam...kereta kat workshop...tapi nxt week kena ganti 8 jam kelas...huhuhu...ni nak buat deal dgn students ni...

apisz said...

patungcendana --> senang sgt deal ngan student...tak susah kan..hee..apesal keta?

patungcendana said...

accident...salah sendiri...huhuhu

apisz said...

patungcendana -- berangan ek masa drive?

baincardin said...

apisz..aku mmg cuak derma darah ni.aku takut ngan jarum tang nak cucuk kt lengan tu.dr kecik skolah lagi takut kene cucuk. mmg aku x penah drma darah, sampailah aku kene denggi, masuk sepital, tiap² hari, 2 kali sehari, pagi ngan petang, nurse datang cucuk aku amik darah. waaarrghh!!! bayangkan, aku warded 11 hari. maka, 22 kali kene cucuk! itu kira derma darah gak kan? heheh.

ai said...

apa masalah ngan dara kau ni? ada penyakit ke? tp takpe, niat kau tu pon dah menunjukkan betapa murninya hati kau ;)

tp malangnya aku mmg xleh nk derma dara sbb dara aku bermasalah. aku lah yg sepatutnya menerima dara org..keh keh

baincardin said...

disebabkan takut+taknak derma darah, aku dah kene denggi 2 kali. dua² masuk sepital. cam biasa, kene cucuk utk amik darah. ni semua sebab xnak derma darah tapi derma darah kat nyamuk aedes! padan muko!

tp yg bestkan, sib baik nurse² kt sepital tu cun. ekekekekk....^_^'

patungcendana said...

hehehe...memang aku tengah berangan masa tu...accident depan vistana...

QueenWizza said...

hahaha..gile ah ko.
derma dara.
tp nasib ko x bley derma kn.
hehe..last time aku nk derma dara tp x bley sbb aku ade mkn panadol mase tu.
keciwaaaaa btul huhu.

fafarafa said...

siap ada warning tu. ko de thallesemia ke?

Y E R N ain said...

darah ko jenis org x nk. hee~

dakgilachoc a.k.a nani said...

darah la bukan dara...grrrrrrrrr....=P

piqah SHJ. said...

baeknyeee kamu ni.
xsakit ke?ape rse dy?

penjenayah.merah.jambu. said...

nape nme ko kne cemtuh..
ko saket ea?
aku tak g pun dma darh smlm..
aku penakut..
takut jarum..takut darah..tkut doktor..
huwaaa..sume takut..
:O

zener_lie said...

pas baca judul saya rada bingung.

derma dara. kenapa dara bukan donor darah? menurutku dara itu adalah burung dara atau panggilan untuk gadis. ternyata darah toh. dan sekarang aku bingung kenapa pakai dara bukan darah??? apakah karena perbedaan bahasa yah???? heheheh.

btw mulia banget deh dirimu :)

salam

bini kamu said...

xde pape nyer tuh..akan kembali sihat xlame lg.amin

qish x sempat online said...

apisz!

kalau aku nak derma darah tiap2 bulan boleh x?

cam membazir je terbuang camtu tiap2 bulan..

kakakaka

-kat college-

qish x sempat online said...

qish=qishie

hoho

BudAk hijAu said...

tajuk xley blah!!!hahahahahha...

kontrobasi betul!

Miss Izah Mohamed said...

wah.. takut laa nk derma darah nie..
xpng lg sumur idup... uhuk

Monkey D Luffy said...

ko ada penyakit ker sampai x blg derma? sayang kan... huhuhu

p/s: aku baru sekali derma

besi said...

apis tulis betul2 la...darah...
ini dara lak...dara leh derma ke?

apisz said...

baincardin ----> muahahha... derma je..jgn la tak derma..penting tau sbb one day, mungkin kite memerlukannya...

* sempat x ngorat nurse yg cun tu?






ai --> ye, ada sedikit masalah...takpelah...hidup mesti diteruskan... =)





patungcendana ---> ko berangan ape???





QueenWizza ---> ko nak derma dara? wow! muahahhahaha....

apisz said...

fafarafa ---> lagi teruk dari tu kot... huhuhu...





Y E R N ain ---> aku keturunan darah puteh...lalalalala...




dakgilachoc a.k.a nani --> darah tu ape? dara tu apa? wakakkakakka

apisz said...

piqah SHJ. ---> rasa mcm makan ais krim..muahahahha...




penjenayah.merah.jambu. -- ko penakut sgt ni...takleh takut sgt...kena berani...heee....




zener_lie ---> muahahahha..aku mau gelak baca komen dari kamu... dara tu memang untuk perempuan atau nama binatang....

memang benar..darah..bukan dara..aku saja buat dara...hehehe...

(^_^)

apisz said...

bini kamu ---> TQ so much!!!





qishie --> bukan ke ko selalu kuarkan darah tiap2 bulan ke? ape tu ye? wakakkakakkakka... senget...lalalala




BudAk hijAu ---> kenapa mcm tu..betol ar tu....hehe...

apisz said...

Miss Izah Mohamed --> derma darah takut? pernah kuar darah x? tak takot? muahahhaha





Monkey D Luffy ---> sakit bukan yang ku pinta... =(

apisz said...

besi ---> dara tu ape?

patungcendana said...

aku berangan2 nak bunuh boss aku...hehehe...

ps...aku pun tunggu budakijau punya puisi...:-)

apisz said...

patungcendana --. kalu ko nak bunuh, ajak aku ye...aku mo amik gambar..muahahahha...


budak ijau..mana ko...heee...

patungcendana said...

aku multutasking la...sambil buat kerja rumah, sambil mark assisnments, sambil bloghopping...hehehe...

aku kena plan dulu macam mana nak bunuh...:-)

apisz said...

patungcendana --banyak nya kerja boleh buat? ada berapa tangan ni?


* langgar je bos ko tu....

patungcendana said...

dua tangan dan 10 jari...hehehe...

langgar lari ke?...

kau ni dah habis kerja ke?

Sulela said...

Adeh deh deh...tak larat nak baca sampai 70 komen orang. Jadi kak komen je la... Kita serupa la Apisz...waaaaaaaa (nangis neh). Kak pun tak dibenarkan menderma dara dah. Sempat derma 2 kali je lepas tu blacklist. Sakit hati wooooo...huuuuuuu

ieNn ZaZa said...

tumpang lalu..
n tumpang tanya..

erm..
ape mslh hencik ni smp xleh nk derma?ni mst mslh besaq ni..kalau x xkn smp kena p check kt PDN kn

qishie said...

tu darah period ngok!

haha..

bagi derma pun oke gak.

nanti aku pos..
LOL!

hahaha

apisz said...

patungcendana ---> tadi kerja aku sudah habis..hujan ar petang ni..penat jugak hari ni...ngantok sgt2...



Sulela ---> tak larat jgk kak nak baca..huhu..apesal ngn darah akak? hepatitis??




ieNn ZaZa ---> hanya DIA yang mengetahui...aku pasrah... =)




qishie --> period tu apa?

qishie said...

haha..


ko ni mmg fail la!


x ambil tahu hal kaum sejenis kita..


hahaha..

eh..ko laki ke pompuan apisz?

hahaha

patungcendana said...

ngantuk pegi la tido...:-)

apisz said...

qishie --> ko tak reti nak beza laki ngan perempuan ke skrg ni? damm u! lalalalala...






patungcendana ---> temankan aku...wakakkakakka

qishie said...

hahaha..

ko sorang je aku konpius.

:p

apisz said...

qishie --- pesal lak ko konfius ngan aku?

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

derma dra tu ibadat juga tho~

apisz said...

:+:+: Ashikyn :+:+: -- aku takde dra..muahhahaha

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

daramu bermasalah?

nak tepon hospital bahagian bank darah ke bahagian sakit tuan?

lalalalala...

Nurul Huda said...

aq xphm pape
stu pe xphm
hehe

Y E R N ain said...

aku keturunan darah bollywood. amcam? jadi kawen? hahaha.

apisz said...

ZARA 札拉 [사랑해~] ---> ko je tlg cek ye...heee....




Nurul Huda ----> memang sah! ko bermasalah dengan bahasa...





Y E R N ain -----> ye ke? wah...jadi2...bila?

Nurul Huda said...

aq jahil~

Anonymous said...

[url=http://firgonbares.net/][img]http://firgonbares.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]oem software on another, [url=http://firgonbares.net/]software buying process[/url]
[url=http://firgonbares.net/][/url] 22microsoft office 2003 ... coreldraw eps problems
oem software license [url=http://firgonbares.net/]autocad torrent[/url] cheap downloadable oem software
[url=http://firgonbares.net/]cheap microsoft office 2000[/url] photoshop software to buy
[url=http://firgonbares.net/]academic software sale[/url] adobe photoshop cs4 torrents
Enterprise 2007 Retail Price [url=http://firgonbares.net/]winzip 12 torrent[/b]

Anonymous said...

[url=http://murudobaros.net/][img]http://murudobaros.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]microsoft office enterprise 2007 sp1 serial, [url=http://murudobaros.net/]to buy software that[/url]
[url=http://murudobaros.net/]selling software downloads[/url] what photoshop to buy a+ educational software
academic office software [url=http://murudobaros.net/]build or buy software[/url] autocad mep 2009 sheet set list problems
[url=http://murudobaros.net/]buy cheap software discount[/url] what software to buy for
[url=http://murudobaros.net/]cheap software com[/url] discount software for non
software resellers canada [url=http://murudobaros.net/]difference between academic software[/b]

Anonymous said...

[url=http://hopresovees.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]zip software downloads, [url=http://vonmertoes.net/]microsoft web page software[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] adobe creative suite 3 web standard student licensing discount software san
of software purchases [url=http://bariossetos.net/]shop software down[/url] internet software sales
[url=http://hopresovees.net/]filemaker pro 4, driver[/url] hacked adobe acrobat 9 pro
[url=http://hopresovees.net/]to buy microsoft office software[/url] office software student discount
cheap microsoft office xp [url=http://bariossetos.net/]selling software programs[/b]

Anonymous said...

[url=http://vonmertoes.net/][img]http://bariossetos.net/img-add/euro2.jpg[/img][/url]
[b]power policies windows xp registry, [url=http://bariossetos.net/]to purchase software and[/url]
[url=http://vonmertoes.net/][/url] educational software award dj software to buy
legal to buy software [url=http://bariossetos.net/]educational software solutions[/url] software shopping
[url=http://vonmertoes.net/]cheap pdf software[/url] adobe photo editing software
[url=http://vonmertoes.net/]buy photoshop plugins[/url] jumpstart educational software
macromedia flash player software for [url=http://bariossetos.net/]where to buy windows xp software[/b]