Confius dara ke darah

Kah Kah Kah...aku masih sakit perot baca komen kawan aku dari indon...ni adress blog dia http://sukralove.blogspot.com/

Di bawah ni komen belia pasal N3 aku derma dara

"pas baca judul saya rada bingung.

derma dara. kenapa dara bukan donor darah? menurutku dara itu adalah burung dara atau panggilan untuk gadis. ternyata darah toh. dan sekarang aku bingung kenapa pakai dara bukan darah??? apakah karena perbedaan bahasa yah???? heheheh.

btw mulia banget deh dirimu :)

salam"


Persoalannya, boleh tak kawan2 semua terangkan kat beliau apa yang dia tak faham..aku sendiri tak tau nak terangkan..muahahhahaha...

Sejenis burung ke dara tu? burung tu apa? dara tu apa? darah tu apa?

perbedaan bahasa indon ngn malaysia....muahahhahaha...

tolong ye...


(^_^)

zassS

43 pengkritik tak diundang:

patungcendana said...

hehehe...aku sebenarnya tengah mark assignments...computer kat sebelah aku...aku mark 5 atau 6 scripts...then pergi jemur baju ke, goreng ikan ke, sapu2 rumah ke,...pastu aku tengok computer dlm 10 -15 minit, then sambung marking,,,dan seterusnya...

tapi time aku ada kelas ...kau susah la nak jumpa kat blog...except masa aku takde class atau lunchtime...:-)

cakap je kat kawan kau tu...itu ironi...hahaha

a.b geldofg said...

bila dara ada darah

patungcendana said...

ab laha...hehehe

apisz said...

patungcendana ---> oo..nnt aku mesti rindu..wakakkakaka...



ab ---> oo..macam tu ke?



patungcendana ---> ab baik

Sulela said...

Hahahaha...tak reti la nak explain kat kawan Apisz tu...

Anonymous said...

kah kah kah!!!!

ZARA 札拉 [사랑해~] said...

hahaha.....

dia patut baca blog aku pulak...

biar dia terkonpius sama itu bahasa..

lalala~

kEy said...

ahhahahhahahah~! apisZ mereng~! tula gnE ayat pelik2 lg
lalalala~

penjenayah.merah.jambu. said...

ckp aje key H ko rosak..hahaha..

Monkey D Luffy said...

burung mana satu ni?

patungcendana said...

aku pun rasa kau akan rindu...hahahaha.....

ps...ab memang baik, sebenarnya...jgn cakap dia aku kata dia baik tau...:-)

pinkiss said...

hahaha.. kang aku nak buat entry bahasa jawa. nak suh dia baca pulak.

zener_lie said...

http://www.papuaweb.org/gb/foto/muller/ecology/06/06.jpg

itu salah satu gambar burung dara dengan nama Burung Dara Selatan Bermahkota (Goura Scheepmakeri)adanya di papua, irian jaya.

Nurul Huda said...

xphmla
stu apa xphm
hehe

Y E R N ain said...

haih. tu la. eja mesti ada 'h'

qishie said...

haha..
tu la dak apisz ni..
x sedo2 blog dia bukan warga malaysia je baca..
huhu

apisz said...

Sulela ---> Takyah explain la...hee.... =)




Anonymous ---> amboi, gelaknya...




ZARA 札拉 [사랑해~] ---> kesian kat dia..huhu




kEy ---> sengal! lalalalalla

apisz said...

penjenayah.merah.jambu.----> muahahhahaha...bernas jugak idea ko...


Monkey D Luffy ---> burung ape ko faham?




patungcendana ----> muahahhaha..rindu la sgt.... =P

apisz said...

pinkiss ---> jawa tu apa? lalalalala...





zener_lie --> hehe..thanks ur info ya...




Nurul Huda ---> ko asyik tak paham je.... tak pandai baca ke ape? wakakakkakka...

apisz said...

Y E R N ain ----> yelah2....ko rindu aku tak jolie? lalallalallaa...






qishie ---> ko warga ape?

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

hahahaha...lawak la deorank nie...
deorank mmg tak ley tolerate ngan b.m langsung...
parah2~~~

apisz said...

:+:+: Ashikyn :+:+: ---> bahasa indon..mana dia nak paham bahasa kita.... hehe....

patungcendana said...

students aku semua comel2...kenapa kau nak suruh jadi model kau ke?...hehehe

apisz said...

patungcendana ---> calon wat bini... =P

pinkiss said...

aku boleh ckp jawa.. lalalaaa..

apisz said...

pinkiss ---> jawa tu bukan pendatang jugak ke? hehehehehe...

qishie said...

im from london..

nice to meet u..

haha

apisz said...

qishie --> koya la mung!!!! wakakakka..harap2 ko tak phm....

qishie said...

koya?


ciss..aku mengerti lol!

jap2..aku nak bagi ko term indon plak

huhu

apisz said...

qishie ---> aku reti la indon! aku ada kwn indon! muahahhahah

qishie said...

merajuk dgn ko




*air mata bergenang.mata kelip2*


haha

apisz said...

qishie ---> aku lap air mata mu ye... =)

Y E R N ain said...

aku rindu ko mcm mo gila.
*pengsan*

apisz said...

Y E R N ain ---> jgn pengsan..aku tau ko rindu...ngeh ngeh ngeh

vidadarisakura said...

susa kawan ngan org yg skima2 ni..
melawak pun ambik serius.

haha

apisz said...

vidadarisakura --> dia org indon..memang la dia tak paham...muahhahahha....

mira amair said...

burung tu mybe dia mrujuk kpd yg org lelaki pnya yang msih dara atau senang cerita teruna la..hahahaha

Mr.shari said...

hahaha!,lawak arr..,ssh nk xplain la kt kwn apisz tu,nnt die bertambah..cnfius3!aaha

apisz said...

mira amair ---> betol ke ko ckp ni? tak tipu? hehehehe...




Mr.shari ---> dia dah fahm..heheheh

3p4h said...

actually aku rasa aku sndri yg bca entri ni pn makin kliru....

erm... Bahasa duhai bahasa...

apisz said...

3p4h -- hehehehe

mira amair said...

aku rs btul la..ms aku muda2 dulu..aku keje kilang sony..line aku byk indon..otak suma blue2..dr dorg aku blajar sket2..muahahahaha..

:+:+: Ashikyn :+:+: said...

ala ko pun ngade2 tak nak taruk "h"
LOL